wtorek, 30 kwietnia 2013

Tortilla z kurczakiem

Po dzisiejszym przebrnięciu po hipermarketach naszła nas ogromna ochota na fast fooda. Gdy się chodzi tymi alejkami a człowieka ssie głód zjadłby się  wszystko. A że staram się ostatnio unikać kupnego żarcia postanowiłam zrobić własne tortille. Oto i one! Zapowiadam że były pyszne! Zjadłam całe dwie i zaraz pęknę! :D


Składniki:
Placki: 4 szt
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok 1/2 szklanki wody

Mieszamy obie mąki i sól. Dodajemy tyle wody ile wchłonie ok 1/2 szklanki. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kulki wielkości piłki do golfa. rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką. Smażymy na suchej patelni do momentu pojawienia się brązowych plamek na cieście.  (ok30 sek na stronę). Jeśli mają być na potem przykrywamy wilgotną ścierką by nie wyschła bo będzie się łamać.

Farsz:
Ogórek zielony
Papryka
Sałata lodowa
Pomidor
Pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka jakaś ulubiona

Warzywka kroimy wedle uznania:)
 Kurczaka kroimy w większe paski  przyprawiamy ulubioną mieszanką ziół i smażymy na łyżce oliwy do zarumienienia.

Sos czosnkowo-koperkowy
Jogurt grecki
Czosnek
Koperek
Sól

Czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno kroimy. Mieszamy czosnek, koperek z jogurtem i doprawiamy solą.

Na środek placka wykładamy dodatki i polewamy sosem. Zawijamy na 3 : Dolny brzeg do góry-Prawy brzeg do środka-lewy brzeg do środka. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!S----M----A-----C-----Z-----N-----E-----G------O!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zapiekanka makaronowa

Czas na makaron! Oto zapiekaneczka  która robię najczęściej ze względu na czas i prostotę wykonania. Zapraszam!


Składniki:
Makaron ulubiony- u mnie świderki
Pieczarki
Papryka
Mięsko: kiełbaska lub szynka lub boczek wędzony
Cebulka
Ser żółty-duuużo :)
Ulubione zioła- u mnie bazylia oczywiście;) tymianek
Sól, pieprz jak ktoś lubi gałka muszkatołowa 

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulkę pokrojona w kostkę szklimy na  patelni. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na suchej patelni d momentu odparowania wody. Solimy pieprzymy do smaku. Papryczkę kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości. Ja wolę troszkę krócej smażyć by była jeszcze lekko chrupka. Szynkę czy też boczek podsmażamy.  tarkujemy żółty ser. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem .Wszystkie produkty mieszamy  ze sobą i przekładamy do naczynia.Zapiekamy w piekarniku ok 30 min. 10 min przed wyjęciem możemy posypać grubszą warstwa sera. Smacznego!

sobota, 27 kwietnia 2013

Domowa lemoniada

W dniach dusznych ja ten dzisiejszych szukamy orzeźwienia we wszystkim. Dziś postanowiłam zrobić domową lemoniadkę, która świetnie koi pragnienie. Polecam!!!


Składniki:
1,5 l wody mineralnej lub po prostu  przegotowanej kranówki:)
3 cytryny
cukier ( ile komu pasuje- do smaku)
lód

Opcjonalnie mięta

Wykonanie:
Wyciskamy sok z 2,5 cytryny. Zalewamy wodą. Pozostałą połówkę cytryny kroimy w plastry i wrzucamy do dzbanka. Schładzamy w lodówce podajemy z kostkami lodu. Jeśli ktoś lubi można wrzucić świeże liście mięty. Smacznego orzeźwienia!



piątek, 26 kwietnia 2013

Podudzie z czarną porzeczką

Ach jak mnie wzięło na słodkie eksperymenty:) Bardzo mnie ciekawiło połączenie kurczaka z czarną porzeczką i ketchupem więc pomyślałam że nic nie stoi na przeszkodzie:) I proszę co z tego wyszło:)


Składniki:
Podudzie z kurczaka
Powidła z czarnej porzeczki
Ketchup pikantny
Tymianek

Wykonanie:
Powidła z ketchupem mieszamy w miej więcej proporcji 2:1. Dodajemy tymianek. Podudzie mieszamy z marynatą i całość wrzucamy do rękawa. Pieczemy do miękkości ok 50 min 180 stopniach. Smacznego!


Podudzie faszerowane ananasem z czosnkiem

A tu przedstawiam mój pierwszy z dzisiejszych eksperymentów:) Podudzie wykonane w ten sposób jest miękkie i bardzo aromatyczne a zarazem ciekawe w smaku. Zapraszam!


Składniki:
Podudzie z kurczaka
Plastry ananasa
Czosnek
Tymianek
Sól
Oliwa z oliwek
Czerwona papryka
Ja dodałam do środka  również żółty ser ale z racji że jestem już po tym eksperymencie nie polecam ponieważ i  tak gdzieś wypłynie...

Wykałaczki


Wykonanie:
Z podudzia pozbywamy się kości.(Można podejrzeć Tutaj) Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim wnętrze podudzia. Do środka wkładamy 1/4 plastra ananasa i zapinamy wykałaczką. Jak wspomniałam dodała również  żółty ser, który wypłyną ale razem smakuje bardzo dobrze wiec może Wam uda się tak zapiąć by się nie wydostał ;)  W miseczce mieszamy sól czerwona paprykę,  pocięty tymianek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nacieramy marynatą nadziane podudzia i pieczemy do miękkości w 160 stopniach ok 50-60 min. Smacznego!



Zupa cebulowa

Dziś postanowiłam spróbować swoich kulinarnych sił w zupie cebulowej, która robiłam pierwszy raz. Jak dla mnie efekt był zadowalający. Jurto ocenią ją goście. :)




Składniki: 
Cebula
Marchew 
Seler
Czosnek ok 1-2 ząbki
Białe wino u mnie półsłodkie ok 1-1,5 szklanki
Bulion - u mnie z kostki cielęcy ok. 0.5 l
Pieprz sól
Świerzy tymianek
Żółty tarty ser

Polecam z grzankami lub bagietką czosnkową.

Wykonanie:
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na wolnym ogniu. Nie może się zarumienić. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilkę.Zalewamy cebulę winem i gotujemy ok 5 min.  W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i seler. Dodajemy cebulę z winem i czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy całość blenderem.  Doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem, posypujemy  tartym serem. Zajadamy z grzankami.Proporcję podane na oko. radze próbować, próbować i jeszcze raz próbować:) Smacznego!



niedziela, 21 kwietnia 2013

Naleśnik z pieczarkami i boczkiem w sosie tzaziki

Kolejny naleśnikowy weekend za nami:) Znów naszło mnie na te pyszne naleśniki a ze względów na to że dziś zajadał się nimi także mój małżonek do przepisu doszedł akcent mięsny w postaci boczku :)
Przepisu nie podaję bo jest taki sam jak na poprzednie naleśniki z pieczarkami tyle że dodałam  podsmażony wędzony  boczek pokrojony w kostkę. No i złożenie jest inne ;) 


sobota, 20 kwietnia 2013

Kotleciki i pulpeciki z indyka

A oto dwie propozycje podania dla Mamy i Dziecka. Danie wymyślone dziś na szybko w mojej kuchni:) Mi i mojemu szkrabowi bardzo smakowało. Zapraszam!


Składniki:
Mięsko mielone z indyka
Cebulka
Marchewka
Pietruszka
Sól
Pieprz

Do pulpecików: kostka rosołowa

Wykonanie:
Mięsko przyprawić solą i pieprzem. Wsypać dość sporą ilość posiekanej pietruszki. Na kotleciki marchew zetrzeć na drobnej tarce na pulpeciki tej od buraków. Cebulkę posiekać w kostkę i dodać do mięska. Na kotlecik można podsmażyć ale niekoniecznie. Wyrobić masę na kotleciki dodać trochę wody  i wyrobić jeszcze raz. Kotleciki smażyć na oleju.  Na pulpeciki zagotować wodę dodać kotkę rosołową  i gdy się rozpuści a bulion będzie wrzał wrzucić uformowane kuleczki. Smacznego!




Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym.



Składniki:
 Polędwiczka wieprzowa
Sól
Pieprz 
Czosnek
1 żółtko

Sos:
Grzyby leśne
Cebulka
Sól
Pieprz
Śmietana- ja daje pół na pół 18% i 30%


Wykonanie:
Polędwiczki oczyszczamy osuszamy i nacieramy pieprzem sola i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Smarujemy roztrzepanym  żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15 min. 

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby obgotowujemy i smażymy -ja miałam zamrożone więc je odmroziłam i smażyłam na suchej patelni do odparowania wody. Dodałam sól pieprz i cebulkę. Zalałam śmietaną i chwilę podgotowałam. Jeśli używamy rzadszej śmietany należy sos zagęścić mąką.

Polędwiczkę wyjmujemy i polewamy sosem. Smacznego!

Wasze powinny wyjść bardziej rumiane moje są bledsze bo Antoś dobrał się do piekarnika i mi temperaturę przestawił. Nie dopiekałam już by nie zrobiły się twarde. Następnym razem wrzucę lepsze foty:)

czwartek, 18 kwietnia 2013

Bułeczki francuskie z salami cebulką i serem



Składniki:
ciasto francuskie
cebulka dymka
salami
Ssr żółty
żółtko

Wykonanie: 
Ciasto dzielimy na 16 równych prostokątów z czego 8 nacinamy.  Dymkę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Salmi kroimy w kosteczkę a żółty ser trzemy na tarce. Na 8 nie ponacinanych prostokątów nakładamy dodatki. Przykrywamy naciętymi prostokątami ciasta i łączymy. Ja to robię widelcem. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Smacznego!

wtorek, 16 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane z serem i szczypiorkiem

Dziś obiadu miało nie być ale że miałam nieodparta ochotę gotowania a i żołądek upominał się o jakieś  pożywienie postanowiłam zrobić placuszki. Takie placuszki a nawet lepsze po raz pierwszy jadłam w ełckim Dos Patos i do tej pory uważam je za najlepsze na świecie. Nawet moje się do nich nie równają...niestety.
Niby placek plackiem ale jednak trudno jest zrobić identyczne. Zapraszam na moje wydanie.




Składniki:
Ziemniaki
Cebulka
Jajko
Ser żółty
Szczypiorek
Sól
 Pieprz
Majeranek


Wykonanie:
Ziemniaki trzemy  na drobnej tarce. Dodajemy jajko i drobno posiekana cebulkę. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Smażymy na gorącym oleju. Ser zcieramy na tarce i posypujemy placuszki prosto po smażeniu. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy placuszki. Smacznego!

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Gulasz węgierski

Dziś naszła mnie ochota na gulasz. Zazwyczaj robię tradycyjny ale przypomniał mi się smak gulaszu z białostockiej restauracji Tokaj i postanowiłam spróbować go odtworzyć. Zapewne tamten był z wołowiny ale z braku laku wykorzystałam łopatkę wieprzową.



Składniki:
łopatka wieprzowa
papryka
czosnek
cukinia
marchew
cebula
puszka pomidorów
pieprz
sól
 kminek
papryka słodka i ostra
majeranek 
kostka rosołowa
ziele angielskie
liść laurowy
mąka

Wykonanie:
Cebulkę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki a cukinie w kostkę. Mięso pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano. Dodać do warzyw i zalać bulionem. Dodać pokrojone pomidory i doprawić przyprawami w/w. Gotować na wolny ogniu pod przykryciem. Często mieszać by się nie przypaliło. Smacznego!

niedziela, 14 kwietnia 2013

Naleśniki z pieczarkami i sosem tzaziki

Dziś w mojej kuchni dwa obiady. Z racji tego że nie lubię wątróbki sobie zaserwowałam naleśniki. 
Te danie królowało u nas za czasów studenckich i chętnie do niego wracam.


Składniki:
Pieczarki
Cebulka
Sól
Pieprz

Ciasto naleśnikowe:
jajko
mąka
mleko
sól

Sos tzaziki:
zielony ogórek
jogurt naturalny lub śmietana
czosnek
sok z cytryny 
sól

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry ja zrobiłam to przy pomocy tarki  było szybciej:). Starte pieczarki smażymy do momentu odparowania wody. Dodajemy smażoną cebulkę i doprawiamy pieprzem i solą. Farsz gotowy.

Robimy ciasto naleśnikowe z w/w składników. Powinno być nie za gęste nie za rzadkie, takie by zostawało na widełkach trzepaczki. Smażymy naleśniki.

Teraz czas na sos. Trzemy zielonego ogórka  na tarce  od marchewki wraz ze skórką. Odciskamy wodę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy jogurt, ogórka,czosnek. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. 

Farsz zawijamy w naleśniki i smażymy na złoto podajemy polane sosem. Smacznego!

Wątróbki drobiowe

Dziś postanowiłam się poświęcić i zrobiłam wątróbki specjalnie dla mojego męża. :) Klasyczne szybkie i podobno smaczne.



Składniki:
Wątróbki drobiowe
Cebula
Sól
Świeżo mielony pieprz
Mąka i olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulkę kroimy w piórka i smażymy. Wątróbki oczyszczamy, myjemy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącym oleju na rumiano.  Na koniec smażenia wrzucamy cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Ja dla urozmaicenia wsypałam garść świeżej bazylii za którą przepadam:). Smacznego!




czwartek, 11 kwietnia 2013

Pierś z serem i brokułami zawinięta szynką szwarcwaldzką




Składniki:
Pierś z kurczaka
Brokuł
Ser żółty
Pieprz
Czosnek w proszku
Szynka szwarcwaldzka

Wykonanie:
Pierś umyć, osuszyć, podzielić i natrzeć pieprzem i czosnkiem w proszku. Zrobić nożem kieszonkę. Brokuł obgotować. Ser pokroić w słupki. Nadziać pierś serem i brokułami i obwinąć szynką aby jeden plaster zachodził na drugi. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. Smacznego!

środa, 10 kwietnia 2013

Sałatka z selera i ananasa

Ta sałatka rządzi w niejednym domu ale przepis umieszczam dla tych którzy jej nie znają:)



Składniki:
Słoiczek selera w zalewie
pół puszki kukurydzy
pół puszki ananasa
3 gotowane jajka
majonez
sól

Niektórzy dodają szynkę:)

Wykonanie:
Selera i kukurydze odsączyć, wsypać do salaterki. Jajka pokroić w większe cząstki np w ósemki. Dodać pokrojonego ananasa . Wymieszać z majonezem i doprawić solą wedle uznania. Smacznego!

Mięsne roladki z boczkiem i jabłkiem.

Te roladki są świetna alternatywą dla zwykłego kotleta mielonego. Nowe podanie, nowa forma, nowy smak. Zapraszam!


Składniki:
Mięso mielone
Wędzony boczek
Jabłko
Musztarda
Sól
Pieprz
 Olej i bułka tarta do smażenia

Wykonanie:
Mięso doprawiamy i kształtujemy na desce w prostokąt   Na środku mięsa wykładamy wzdłuż  łyżkę musztardy.Boczek kroimy w słupki i kładziemy na musztardę  Jabłko kroimy w słupki i dokładamy do boczku. Zawijamy roladkę i dobrze formujemy by miejsce złączenia nie było widoczne a fasz nigdzie nie wystawał. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Smacznego!


wtorek, 9 kwietnia 2013

Kruche babeczki rafaello

A to specjalny wypiek dla mojej koleżanki , która przyszła dziś do mnie z wesołą nowiną:) Sylwio dużo zdrówka Tobie i Maleństwu! ;)


Składniki:
Ciasto:
2 żółtka
2 niepełne szkl mąki
0.5 szkl cukru pudru
200g margaryny

Nadzienie:
2 budynie
0.5 l mleka
cukier puder
wiórki kokosowe 
masło ok 100g-150g

Wykonanie: Mąkę przesiać. Dodać cukier , żółtka i margarynę i posiekać. Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Budynie ugotować  w połowie mleka czyli 0.5 l dodając  4 łyżki cukru.Budyń ostudzić, następnie zmiksować z masłem na masę. Dodać wiórki i dosłodzić pudrem do smaku.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować i wyłożyć foremki. Foremki z ciastem napełnić masą budyniowo-kokosową. Babeczki poustawiać na ścisk obok siebie. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na foremki. Przejechać wałkiem by Ciasto się poodcinało. Babeczki po nakłuwać i piec do zarumienienia w 180 stopniach. Smacznego!

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sałatka z boczkiem


Składniki:
Sałata lodowa
Ogórek
Szczypiorek
Pomidor
Koperek
Boczek wędzony

Oliwa i ocet winny bądź ulubiony sos.



Spaghetti carbonara

Dziś mimo pełnej lodówy jedzenia naszła mnie ochota na spaghetti carbonara. Zapraszam!


Składniki:
makaron spaghetti
boczek wędzony
2-4 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
2 jajka
tarty ser najlepiej parmezan ja dałam żółty:)
szczypiorek
sól pieprz 

Wykonanie:
Boczek kroimy w koimy w słupki i podsmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy chwile z boczkiem. Śmietanę mieszamy z  jajami doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy ser. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Masę śmietanowo serową wylewamy na patelnie z boczkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Gdy sos  trochę zgęstnieje wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy  szczypiorkiem. Smacznego!

Trzeba uważać na to by sos zbytnio się nie ściął bo zrobi się jajeczniczka:) U mnie prawie to nastąpiło bo musiałam w trakcie synka z opałów ratować:)

niedziela, 7 kwietnia 2013

Waniliowe babeczki z czekoladą



ok.10-12 babeczek

Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki
80 ml oleju
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kilka kropli aromatu waniliowego
200 ml mleka
1 jajko
gorzka czekolada

Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąka,  cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), w drugim naczyniu mokre. Następnie mokre przelewamy do suchych i mieszamy.  Do foremek wlewamy po łyżce ciasta, następnie wkładamy na ciasto po 1-2 kostki czekolady  i ponownie po  łyżce ciasta. Pieczemy ok 20 min  w 180 stopniach. Smacznego!