czwartek, 30 maja 2013

Placki po węgiersku



Składniki gulasz:
papryka, 
pomidory w puszce
pieczarki
wołowina u mnie łopatka wołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, kminek, bazylia, tymianek,słodka papryka,liść laurowy
śmietana (gęsta)

Wykonanie:
Mięso kroimy w większą kostkę,dusimy w rondelku z słodką papryką, zielem angielskim i liściem laurowym,
Pieczarki i paprykę kroimy wedle uznania i dodajemy do mięsa. Czas duszenia jest dość długi. Gdy mięsko będzie już gotowe, wrzucamy pokrojone pomidory z puszki i doprawiamy resztą ziół do smaku. Gotujemy do zredukowania gęstości sosu. Gęsty gulasz nakładamy na każdy placuszek. Dekorujemy śmietaną i zieleniną:) Przepis na placki znajdziecie Tutaj. Smacznego!

poniedziałek, 27 maja 2013

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną.

Nowy przepis nowy smak:) Pierożki bardzo aromatyczne i pyszne! Można mrozić i kosztować kiedy tylko najdzie ochota :) Przepis podpatrzony od anaoogorek, lecz troszkę zmodyfikowany.



Składniki:
Farsz:
mięso mielone
kasza gryczana ugotowana w kostce rosołowej
posiekana natka pietruszki
czosnek
pieprz, sól

Ciasto:
mąka
sól
woda wrzątek.

+ smażona cebulka

Wykonanie:
Kaszę gotujemy z kostką rosołową. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy czosnek kaszę i posiekaną natkę pietruszki( sporą ilość) z SUROWYM mięsem.  Solimy i pieprzymy Przygotowujemy ciasto: Mąkę  solimy i zaparzamy wrzątkiem. Czekamy aż chwilę ostygną i wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując mąką. Wałkujemy ciasto i wycinamy kółeczka. Nakładamy na środek surowy farsz i zlepiamy wedle upodobania. Na zdjęciu pierwszy raz pierogi lepione maszynką. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Wyjmujemy chwilę po ponownym zagotowaniu wody. Podajemy okraszone smażoną cebulką. Smacznego!


sobota, 25 maja 2013

Burrito

Przepis odbiega od prawdziwego burrito wieloma aspektami ale ta potrawa właśnie burrito mi przypomina. Naszło mnie dziś na kuchnię o ostrzejszej nucie. Mąż był usatysfakcjonowany taką kolacją więc mam nadzieję, że Wy również będziecie korzystając z tej wersji przygotowania burrito. 

Składniki:
puszka czerwonej papryki
puszka kukurydzy
pierś z kurczaka
sałata
kuskus
kostka rosołowa
W dzisiejszej wersji gotowy sos seczułański Łowicz w kolejny napewno przygotuje sos samodzielnie gdyż staram się unikać ,,gotowców".
Placki tortilla- u mnie oczywiście samodzielnie przygotowane  :) Przepis znajdziecie Tutaj

Porcja farszu starcza na ok 6 szt.

Wykonanie:
Pierś kroimy w większą kostkę i smażymy do momentu aż woda z kurczaka wyparuje. Przygotowujemy pół opakowania kuskusu według przepisu na opakowaniu dorzucając kostkę rosołową.Na patelnie dorzucamy kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem. i chwile podsmażamy. Wrzucamy do farszu przygotowny kuskus i dokładnie mieszamy. Na placki tortilla kładziemy liść sałaty, na niego farsz a następnie ponownie liść sałaty. Zawijamy placek.Gotowe! Życzę smacznego!!!!!!!!

Czosnkowe grzanki z serem

Ten przepis pochodzi z domu rodzinnego mojego męża. W naszym domu korzystamy z niego wtedy gdy mam nadmiar czerstwego pieczywa. Zdjęcia przedstawiają grzanki wykonane przez mojego m:) Co prawda krzyczał że prawa autorskie zastrzeżone ale jakooś go przekonałam hehe ;)


Składniki:
Chleb może być lekko czerstwy
Ser żółty
Czosnek
Odrobina masła
Jajka
Sól

Wykonanie:
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Czosnek ucieramy z masłem którym smarujemy chleb. Robimy składane kanapki z serem. Jajka trzepiemy z solą. Kanapki maczamy w jajku i smażymy na wolnym ogniu na złoto. Smacznego!



piątek, 24 maja 2013

Pieczone żeberka obiadowe



Składniki:
Żeberka mostki
czosnek
sól, pieprz
słodka papryka
tymianek,
cząber
olej

+ rękaw do pieczenia

Wykonanie:
Żeberka kroimy na paski. Opłukujęmy by pozbyć się ewentualnych odłamków kości. Z reszty składników tworzymy marynatę, która smarujemy mięso.Dobrze jest pozostawić  żeberka w marynacie na jakiś czas by ,,przeszły" smakiem ale ja dziś nie miałam na to czasu. Pieczemy w rękawie do miękkości mięsa. Ja zazwyczaj kupuję mostki ze względu na większą ilość mięsa. Smacznego!

czwartek, 23 maja 2013

Kurczak pomidorowo ziołowy

Ten przepis powstał dziś rano gdy o 8:00 musiałam robić obiad. Nietypowa godzina ale i taki tez był dzisiejszy dzień. Wybierałam się w odwiedziny do psiapsióły a że chciałam  zanieść jej porcyjkę obiadku postanowiłam wymyślić coś prostego i innego niż kurczak w vegecie.  Przepis trochę banalny ale smaczny.






Składniki:
Udziec z kurczaka
ketchup
bazyli, oregano, tymianek
sól, pieprz 

Wykonanie:
Kurczaka smarujemy warstwą ketchupu. Posypujemy obficie ziołami, solimy i pieprzymy. Pieczemy do miękkości. Smacznego!

środa, 22 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym



Składniki:
Polędwiczki wieprzowe
pieprz, sól, czosnek

Sos:
10 łyżek czerwonego wina wytrawnego
3 łyżki śmietany 36%
1 łyżka musztardy
sól, pieprz

Polędwiczki oczyszczamy i nacieramy czosnkiem solą i pieprzem. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 min. Na patelnie wylewamy wino i dodajemy musztardę. Gotujemy do zredukowania połowy sosu. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany i solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego!

poniedziałek, 20 maja 2013

Gulasz wołowy

Dziś na obiadek serwuje gulasz z wołowiny. Miała goleń wołową i postanowiłam ją udusić dość klasycznie z cebulką i pieczarkami. Wyszło smacznie:) Zapraszam!



Składniki:
wołowina- u mnie goleń z której usunęłam wszystkie albo prawie wszystkie błamki i ścięgna.
cebula
słodka papryka
tymianek
pieczarki
ziele angielskie i liść laurowy
sól- na sam koniec!

Wykonanie:
Mięsko kroimy w grubszą kostkę i obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka a na patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. dorzucamy do mięsa. Mięso podlewamy wodą dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i słodką paprykę i dusimy ok 1.5-2 godz. Pół godz przed końcem gotowania dorzucamy cebulkę i dosalamy do smaku. Smacznego!

niedziela, 19 maja 2013

kotlety sojowe a'la ryba



Składniki:
2 op. kotletów sojowych
2 kostki rosołowe
słoik marynowanej papryki
słoik ogórków korniszonych
2 cebule
2 łyżki cukru

Ciasto:
1 szkl mąki
1 szkl wody
1 jajko
2 łyżki vegety

Sos:
słoiczek koncentratu
2 łyżki ketchupu
2 szkl wody
3 łyżki octu
1/2 szkl oleju
sól

Wykonanie:
Kotlety sojowe gotujemy z kostkami rosołowymi ok 15-20 min. Cebule kroimy w piórka i ucieramy z 2 łyżami cukru. Kotlety kroimy na pół i maczamy w cieście, smażymy. Paprykę i ogórki kroimy w dużą kostkę. Smażone kotlety przekładamy wymieszanymi warzywami. Przygotowujemy sos, zagotowujemy go a następnie zalewamy kotlety. odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

poniedziałek, 13 maja 2013

Karkówka w sosie śmietanowo-grzybowym




Składniki:
Karkówka
Sól, pieprz
Śmietana 30%
Cebula
Grzyby u mnie mrożone

Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry i posypujemy świeżo  zmielonym pieprzem i solą. Obsmażamy na gorącym oleju. Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na patelni  Grzyby smażymy z solą  i pieprzem do odparowania wody. Wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i przekładamy cebulką z grzybami. Zalewamy śmietaną. Pieczemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Smacznego!

czwartek, 9 maja 2013

Leczo


Składniki:
Cukinia
Pieczarki
Papryka
Cebula
Kiełbasa
Pomidory w puszce
Sól, Papryka chilli

Wykonanie:
Cukinie obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Kroimy paprykę i pieczarki. Gotujemy do miękkości cukinii. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do garnka. Wrzucamy pomidory w puszce i zagotowujemy. Doprawiamy solą i chilli. Smacznego!



poniedziałek, 6 maja 2013

Kurczak miodowo-musztardowy

Składniki:
Skrzydełka lub podudzie
pół szkl miodu
4-6 łyżek musztardy u mnie sarepska( wole delikatniejszą ale można dać pół na pół dijon i francuskiej np)
2 łyżki octu winnego
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
2 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz

jeśli wolimy pikantniejsze można dodać ostrej papryki

Wykonanie:
Ze składników tworzymy marynatę. Namaczamy w niej kurczaka i pieczemy do miękkości.  Można odstawić na  godzinkę ale u mnie obeszło się bez tego i było równie smaczne. :)Smacznego!

niedziela, 5 maja 2013

Zupa pomidorowa

Od kiedy spróbowałam zupy pomidorowej robionej na pomidorach a nie na koncentracie pokochałam to wydanie. Polecam! Smakowało nam jak i mojej psiapsióle:)

Składniki:
Makaron lub ryż
Świeże pomidory bądź z puszki(2 puszki)
Wywar mięsny lub kostka wołowa
Marchew
Pietruszka
Seler
1 ząbek czosnku
Sól, ziele angielskie, liść laurowy

Do mięsnego wywaru w krajamy warzywa( seler, pietruszkę i marchew dodajemy ziele i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Świeże pomidory  nacinamy lekko ostrym nożem i sparzamy wrzątkiem, obieramy z skóry i miksujemy. ( te z puszki miksujemy blenderem). W oddzielnym garnku  gotujemy makaron. Gdy warzywa będą gotowe do wywaru wlewamy zmiksowane pomidory dosalamy do smaku wciskamy zabek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobniuto pokrojony i dodajemy ugotowany makaron. Całość zagotowujemy. Ja w talerzu podałam z świeżym tymiankiem. Jak ktoś lubi można zabielić śmietaną. Smacznego!







piątek, 3 maja 2013

Torcik na zamówienie dla małej księżniczki :)

Karkówka pod cebulową pierzynką

Ten przepis podesłała mi znajoma  twierdząc że lepszej karkówki nie jadła i koniecznie muszę jej spróbować. Tak też postanowiłam zrobić:) Karkówka wyszła mięciutka i dobra. Ale chyba ,mojemu mężowi smakowała bardziej niż mi ;) Polecam:)


Składniki:
Karczek wieprzowy
2 zupy cebulowe Knorr
Śmietana 30%
Cebulka
Sól
Pieprz

W wersji znajomej + pieczarki

Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulkę ( i pieczarki w wersji z nimi) kroimy i podsmażamy na patelni. Przekładamy warstwami z karkówką. Zupy cebulowe mieszamy ze śmietaną i zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem  do miękkości mięsa ok 1-1,5 godz.
Smacznego!

środa, 1 maja 2013

Sałatka z kurczakiem w sosie chilli



Składniki:
Pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka ulubiona
Sałata lodowa 
Papryka
Ogórek
 Jogurt grecki
Sól Chilli

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w większe kawałki obsypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni.
Warzywa kroimy wedle uznania. Jogurt doprawiamy chilli i solą. Polewamy warzywa z kurczakiem. Smacznego!

ślimaczki jabłkowo-cynamonowe


Składniki:
Ciasto francuskie
Dżem jabłkowy lub jablka i cukier
Cynamon

Wykonanie:
 Płat ciasta smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zawijamy Dwa dłuższe brzegi do środka i kroimy na ok centymetrowe kawałki. Kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia. Smacznego!

Omlet z warzywami dla maluchów

Tak jak  zapowiadałam przedstawiam wam śniadanie mojego synka. Nic spektakularnego ale zawsze to alternatywa dla zwykłej jajeczniczki:) Zapraszam!

Składniki:
2 jajka
kilka różyczek brokuła 
kilka marchewek baby
łyżeczka masła
Sól (opcjonalnie)

Można dodać sparzonego pomidorka bez skórki. Lepiej sparzyć pomidorki bo często dzieci mają uczulenie nie na samego pomidora a na opryski, którymi są one traktowane.( tak mówi nasza pani pediatra).

Wykonanie:
Obgotowujemy brokuła i marchewki w osolonym wrzątku do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i dolewamy z łyżkę wody. Przez chwile ubijamy widelcem do powstania jednolitej masy. Na patelni rozpuszczamy masełko i wlewamy masę jejeczną. Mieszamy  do momentu prawie kompletnego ścięcia. Wrzucamy na środek warzywka i zawijamy omleta na brzegu patelni. Smacznego!