poniedziałek, 24 czerwca 2013

Krokieciki schabowe

Składniki na wariację nr 1:
Schab
koper
masło
sól,pieprz,czosnek granulowany
jajo
bułka tarta
olej

Składniki na wariację nr 2:
schab
żółty ser
wędlina
sól, pieprz, czosnek granulowany
jajko
bułka tarta
olej

Wykonanie:
Schab pokroić  w 1,5cm plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem. Na środek wyłożyć farsz (łyżka masła i pokrojony koper lub plaster szynki z kawałkiem sera) i zawinąć jak krokiety. Na moczyć w roztrzepanym jaju i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony. Smacznego!

P.S. Przepraszam za jakość zdjęć ale padł mi aparat:( Przy następnej okazji podmienię na lepsze. :)

środa, 19 czerwca 2013

Pierś kurczaka w sosie kurkowym

Dziś obiad ekspresowy bo brak mi czasu. Całość zajęła mi ok 35 min z plączącym się pod nogami dzieckiem:) Obiad codzienny i bez wielkiego wow! ale zawsze to lekka odmiana od schaboszczaka:)




Składniki:
pierś z kurczaka
kurki
śmietana- u mnie 18% ale myślę że każda inna się sprawdzi
sól 
pieprz

Pierś pokroić i usmażyć. Kurki dobrze opłukać i podsmażyć na łyżce masła do odparowania wody.Do rzucić do kurczaka i zalać śmietaną. Poddusić trochę i przyprawić solą i pieprzem. Gotowe! Smacznego!

wtorek, 18 czerwca 2013

Pizza z wędzonym kurczakiem, kukurydzą i pomidorami

Dziś naszła mnie ochota na pizzę. A przy okazji ochota wypróbowania nowego noża do pizzy:) A że dawno pizzy nie było wzięłam się do roboty wykorzystując to że Antoś słodko spał. Na efekt trzeba było czekać tylko 45 min. A to nawet krócej niż pizza na telefon:)

Przepis na ciasto i sos znajdziecie Tutaj

Składniki farszu:
wędzone podudzie z kurczaka
pomidory
czerwona cebula
kukurydza
żółty ser.

Wykonanie jasne więc pisać nie będę ;)


piątek, 7 czerwca 2013

Tarta z truskawkami kiwi i bitą śmietaną.

Sezon truskawkowy w rozkwicie a że jest to mój ulubiony owoc postanowiłam przygotować soś truskawkowego na deser. Oto efekt:


Ciasto prawie identyczne jak na tartę tutaj różniące się jedynie tym że w tej zamiast wody dałam roztrzepane jajko i zwiększyłam ilość cukru(tu cukier puder)

Ubita śmietana 30% z 3 łyżkami cukru pudru. Na wierzch dowolne owoce:) I pyszny lekki deser na stole:)

Zupa koperkowa

Prosta szybka i smaczna zupa obiadowa. Świetna także dla maluchów!

Składniki:
ziemniaki
 marchew
 koper
u mnie gotowana na rosołku z kurczaka
śmietana 
sól

Ja ugotowałam skrzydełka z kurczaka i na tym wywarze u gotowałam zupkę. Ziemniaki i marchew oberamy i kroimy. Gotujemy w rosołku do miękkości. Dodajemy dużą ilość posiekanego kopru i zagotowujemy. Solimy do smaku i zabielamy śmietaną. Gotowe 

Pulpeciki z jelonka

Zostałam obdarowana mięskiem mielonym z jelonka.Postanowiłam spróbować po raz drugi swoich sił w dziczyźnie. Pulpeciki wyszły super ale za pewne to walory tego mięska. Zapraszam.

Składniki:
mielona jelenina
cebulka
sól, pieprz
owoce jałowca
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
liść laurowy i ziele angielskie

Wykonanie:
Mieloną jeleninę doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy tarkowaną cebulkę ( na tarce do ziemniaków). Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sporą ilość ziela, liścia i jałowca. Formujemy pulpeciki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu.Gdy Pulpeciki już się ugotują, na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę ciągle mieszając. Do podrumienionej masy wlewamy chochlą sos z pulpecików( po każdej chochli mieszamy i dolewamy tyle sosu by uzyskać pożądaną gęstość. i mieszamy do zgęstnienia.Można zrobić odwrotnie że do garnuszka z pulpecikami wlewamy zapaloną mąkę ale potem przy podgrzaniu może się przypalać. Pulpeciki wykladamy na talerze i polewamy sosem. Polecam z ziemniaczkami z wody i mizerią.




wtorek, 4 czerwca 2013

Tarta z wędzonym kurczakiem papryką i pieczarkami

W weekend nareszcie nabyłam formę do tarty więc dziś postanowiłam ją wypróbować. Jest to mój debiut w tego rodzaju potrawie więc byłam pełna nadziei i oczekiwań że będzie pysznie. Nadzieje zostały spełnione:) Zapraszam!

Ciasto:
1,5 szkl mąki
120 g margaryny lub masła
szczypta soli
szczypta cukru
odrobina wody

Zimne masło siekamy z mąką, solą i cukrem. Gdy powstanie kruszonka dolewamy trochę wody i zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 min do lodówki. Następnie wałkujemy i wykładamy formę. Ciasto albo nakuwamy widelcem lub wykladamy papierem i zasypujemy fasola lub grochem by nie urosło. Zapiekamy w 200 stopniach uważając by się za bardzo nie przyrumieniło.

Farsz:
3 podudzia wędzone z kurczaka
papryka
pieczarki
czerwona cebula

Kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni. Cebulkę kroimy w piórka.

Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5szkl mleka
 gałka muszkatołowa
ser żółty
2 żółtka
sól pieprz

Roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę. Zalewamy mlekiem i mieszamy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem. Dodajemy tarty ser. Gdy masa trochę przestygnie dodajemy żółtka.

Podpieczoną tarte wykładamy farszem i zalewamy sosem. Pieczemy ok 25 min do zarumienienia wierzchu. Smacznego!