czwartek, 15 sierpnia 2013

Krewetki z mozzarellą i pomidorami.


Krewetki...jadłam je tylko raz i to z zamkniętymi oczami postanowiłam przyrządzić je na naszą rocznicową kolacje. Oto i efekt...



Składniki:
krewetki tygrysie
czosnek
masło
pietruszka
pomidorki cherry
czarne oliwki
mozzarella

Wykonanie:
Krewetki opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki, które smażymy do uzyskania pomarańczowego kolorku. Do naczynia do zapiekania wrzucamy wcześniej przyrządzone krewetki. Dorzucamy pokrojone oliwki i  pomidorki cherry. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i obkładamy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach. Podajemy z grzankami lub ryżem. Można doprawić solą, pieprzem i cytryną. Smacznego!


A tu wersja przed zapiekaniem, która także zadowala smakowo:)



poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Schab zapiekany z boczkiem i pieczarkami.

 Potrawę  tę posmakowałam na którymś z niedzielnych obiadków u szwagra i przyszłej szwagierki i od tamtej pory zagościł u mnie na dobre:) Przepis ten wykorzystuje w różnych formach. Na blogu już istnieje w postaci roladek schabowych.Dziś dusiłam plastry schabu na patelni ze względu na porcję obiadową. Na większe imprezy zapiekam w piekarniku w większej ilości. Polecam serdecznie bo jest naprawdę smakowicie:)


Składniki:

Schab
Pieczarki
Boczek wędzony
Sól
Pieprz
Śmietana 30%

Wykonanie:
Schab kroimy w plastry i opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Pieczarki i boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnie. Śmietanę doprawiamy pieprzem i solą i zalewamy składniki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Smacznego!


czwartek, 8 sierpnia 2013

Chłodnik

W tak upalny dzień jak dzień, przy ponad 35 stopniach jedyne co dałam rade przygotować w kuchni to szybki chłodnik. Idealny na takie temperatury.

Składniki:
ogórek
rzodkiewka
szczypior
koperek
czosnek
cytryna
maślanka i kefir
sól i pieprz

Wykonanie:
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na chwilę. Po czym pozbyć się nadmiaru soku. Rzodkiew także zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koper drobniutko po siekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.Maślankę wymieszać z kefirem bądź jogurtem naturalnym. Dodać warzywa. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka minut do porządnego schłodzenia. Smacznego!

środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto kawowo-kokosowe

Ciasto dość pracochłonne i nie najłatwiejsze ze względu na kruchość warstw. Za to wyśmienite w smaku. Zawsze mam z nim jakieś perypetie ale i tak po raz kolejny wracam do tego przepisu:)




Ciasto:
5 jaj,
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić. Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Resztę składników wymieszać w oddzielnej salaterce i dodać do wcześniejszej masy. Wymieszać. Piec 25 min w 180 stopniach. Ciasto wychodzi bardzo lekkie i smaczne lecz mogą być kłopoty z jego przełożeniem przekrojonego na pół. Gdy się jedna połowa rozpadnie proponuję ją drobno pokruszyć i  taką kruszonką utworzyć górną warstwę. Jeśli ktoś chce można upiec dwa takie ciasta i wtedy nie przekrajać.

Kokos:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych (standardowe opakowanie)

Wykonanie:
Białka ubić. Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Piec ok 10-15 min w 180 stopniach. Proponuje na blaszkę położyć równo wycięty papier do pieczenia i na niego wylać masę kokosową. Po upieczeniu będzie łatwiej go wyjąć dzięki czemu się nie pokruszy. A nawet jeśli się tak stanie to biedy nie będzie ;)

Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 kostka margaryny
5 żółtek

Masa jest bez cukru! To nie pomyłka ;)

Wykonanie:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Pozostałe  0,5 szklanki mleka wymieszać z żółtkami, kawą i budyniami. Masę wlać do gotującego mleka ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić po czym zmiksować z margaryną.
 Jeszcze masa nie zdążyła zastygnąć:)

Ciasto przekładać (od dołu): ciasto-masa-kokos-masa. Całość posypać cukrem pudrem (gdy zrobiliśmy kruszoną górę, ominąć)

Smacznego!

Golonka indycza w warzywach

Składniki:
golonka indycza
słodka papryka w proszku
majeranek
maggi w płynie
marchew 
groszek zielony-opcjonalnie


Wykonanie: Golonkę nacieramy marynatą: maggi +przyprawy. Odstawiamy na kilka godz do lodówki. Marchew kroimy w kostkę lub  cienkie talarki. Golonkę z marchwią i groszkiem pieczemy w rękawie do miękkości w 180 stopniach.

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Fazerowana papryka




Składniki:
Papryka
Mięso mielone
Por
Ryż
Sól pieprz
Żółty ser

Wykonanie:
Ryż gotujemy al'dente. Odkrawamy górę papryki i wycinamy gniazdo nasienne. Mięso mielone doprawiamy przyprawami i dodajemy ryż i pokrojonego drobno pora bądź cebulkę. Mieszamy dokładnie i nadziewamy paprykę. Zapiekamy w 180 stopniach ok 30-45 min. Na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!

czwartek, 1 sierpnia 2013

Szaszłyki

Szybkie i proste w wykonaniu danie zadowoli każdego. Dzisiejsza wersja jest z karkówką ale równie smacznie było by z piersią kurczaka.

Składniki:
Karkówka
Cebula
Cukinia
Paparyka
Przyprawy

Wykonanie:
Mięsko pokroić w grubszą kostkę i natrzeć ulubionymi przyprawami. Warzywa pokroić w większe kawałki. Nadziewać na przemian. Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 20-30 min. W zależności od rodzaju i grubości mięska. Można podać z sosami i frytkami. Smacznego!