środa, 7 stycznia 2015

Tortellini-ravioli z mięsem


Składniki:
Cisto makaronowe przepis tutaj
Mięso wieprzowe u mnie łopatka
Włoszczyzna
Sól, pieprz
Czosnek
Kolendra
masło ok 5 łyżek
bułka tarta

Mięso i włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy i doprawiamy czosnkiem, kolendrą i pieprzem. Ciasto makaronowe cienko wałkujemy ( cieniej niż ja :) ) Dzielimy na połowę. Na jednej połówce co ok 4 cm wykładamy po łyżce farszu. Na około farszu smarujemy ciasto wodą. Nakrywamy  drugą połową ciasta i dociskamy naokoło farszu. Wykrajamy nożem, radełkiem lub np szklanką pożądany kształt .  Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy ok 2-3 min.  Odcedzamy. W  między czasie roztapiamy masło. Doprawiamy pieprzem i np czosnkiem lub zesmażamy bułkę tartą. Pierożki podajemy polane masłem od razu po ugotowaniu. Smacznego!

wtorek, 6 stycznia 2015

Domowy makaron

Dziś postanowiłam zrobić coś czego wcześniej jeszcze nie robiłam a mianowicie domowy makaron. W domowej biblioteczce mam książkę pt. Kuchnia włoska i z niej właśnie wzięłam ten przepis. Wiem jedno daleko mi do perfekcji bo ciasto trzeba mega cienko rozwałkować co już wiem  po a nie wiedziałam przed gotowaniem. Nie przywiązujcie uwagi akurat do mojej grubość krojenia bo to było mega szybkie krojenie nożem do pizzy bo obok miałam krzyczącego Olusia który domagał się karmienia. :)
Składniki:
2,5 szklanki  mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę z solą wsypujemy do dużej misy i mieszamy. Jajka roztrzepujemy, robimy pięścią dołek w mące i wlewamy jajka i oliwę. Mieszamy łyżką. Po chwili zagniatamy na stolnicy wysypana mąką. Wyrabiamy ok 5 min, po tym czasie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki min na 15 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i kroimy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy al dente. Odcedzamy i podajemy. Smacznego!

niedziela, 4 stycznia 2015

Pyzy-kluski z mięsem mielonym

Kluski,pyzy czy jak kto je tam nazywa. Jest wiele przepisów i proporcji. Ja znam taki przepis z jakiego robią moja mama i babcia. Oto i on. Wersja ze smażonym mięsem mielonym a nie gotowanym jest szybsza a równie smaczna ;) Spróbujcie, oceńcie.


Składniki:
Gotowane ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Sól
Jajko

Mięso mielone
Cebulka
Czosnek
Sól i pieprz

Wykonanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dzielimy  w misce na 4 części. Wyjmujemy 1/4 i rozkładamy na pozostałych 3/4. W powstałą lukę wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Solimy i wbijamy jajko. wyrabiamy ciasto. Bierzemy porcję ciasta rozgniatamy w dłoniach na placek, na środek wykładamy łyżkę mięsa i zaklejamy formując kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 3 min od wypłynięcia. Podajemy z zasmażką. Smacznego!



sobota, 3 stycznia 2015

Roladki z kurczaka ze szpinakiem a'la devolay



Składniki:
Pierś z kurczaka
Szpinak
Cebulka
Czosnek
Śmietana ok 2łyzki
Opcjonalnie serek topiony
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jajko i bułka tarta do paniery
Olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dorzucamy umyty szpinak. Smażymy aż odparuje cała woda. Dorzucamy  serek topiony i śmietanę .Doprawiamy sola pieprzem i gałką. Fileta  przekrajamy na pół  wkładamy w folie spożywczą i cienko rozbijamy. Pieprzymy i solimy. Wykładamy szpinak na fileta i zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. smacznego!

piątek, 2 stycznia 2015

Tarta z pieczarkami, boczkiem i bazylią



 Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Pół kostki masła/margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka soli
1 jajko

Farsz:
Pieczarki
Bazylia (u mnie świeża posiekana)
1 ząbek czosnku
Cienkie plastry wędzonego boczku
Sól, pieprz

Sos:
1 jajko i jedne żółtko
250 g serka mascarpone/ricotta ( małe opakowanie)
pół szklanki śmietany 30% 

Wykonanie:
Na blat wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy po krojonę w drobną kostkę masło i siekamy nożem (lub rozcieramy w rękach) do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy na min 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy formę do tarty ciastem ,nakłuwamy je widelcem i przykrywamy folią aluminiową, na którą wysypujemy groch lub ryż i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok 15 min. Po tym czasie zabieramy folię z obciażeniem i pieczemy kolejne 15 min- do lekkiego zarumienienia.Studzimy-ważne! Wystudzone ciasto nie będzie tak chłonąć  sosu. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Jajka,mascarpone i śmietanę mieszamy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Siekamy bazylię. Na ciasto wykładamy pieczarki i zalewamy sosem serowym. Posypujemy bazylią a na wierzch wykładamy plastry boczku lekko wciskając w sos. Zapiekamy w 190 stopniach ok 30 min. Chwilę studzimy i zajadamy :) Smacznego! 













Pieczony łosoś z oliwkami, bazylią i mozzarellą

Składniki:
łosoś
czarne oliwki
świeża bazylia
mozzarella
sól,pieprz świeżo mielony
chili w proszku
sok z cytryny


(biały nalot to ścięte białko z ryby jakby ktoś pytał :) )

Wykonanie:
Porcjujemy filet z łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy i pieprzymy. Siekamy bazylię i układamy na filecie lub ukladamy warstwę z listków. Oliwki kroimy i układamy na bazyli. Posypujemy mozarellą. Przyprawiamy lekko chili i zawijam w folię aluminiową ( lekko by ser nie przykleił sie po roztpieniu  do folii  lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok 8-15 min ( czas zależny oczywiście od grubości łososia). Podjemy z zieloną sałatką lub ziołowymi bagietkami. Smacznego!