poniedziałek, 25 maja 2015

Placek twarogowy z mielonym mięsem porem i pakryką.

 Przepis taki kombinowany bo ciasto z wcześniej już robionych bułeczek Zajrzyj tu. A farsz wynikł z składników które miałam w lodówce :) Wyszło pysznie jak stwierdził małżonek ;) Ale czy jest obiektywny? Sprawdźcie i dajcie znać :)


Ciasto jak pisałam powyżej, z przepisu na bułeczki tyle że rozwałkowane i wyłożone w formie do tarty. 
Farsz:
Mięso mielone,
Czosnek
Sól, pieprz,
Papryka
Por biała część
Świeża bazylia
Ser twardy u mnie Bursztyn długodojrzewający najlepiej parmezan
2 łyżki przecieru pomidorowego

Mięso osolone i po pieprzone smażymy na odrobinie oleju. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.  Przecierem smarujemy ciasto i wykładamy mięso. Siekamy papryke i pora  i wykładamy na mięso. Posypujemy serem i posiekaną bazylią. Ja zostawiłam jeszcze trochę na posypanie po upieczeniu. Pieczemy w 180 stopniach ok 35 min. Smacznego!

niedziela, 17 maja 2015

Czekoladowe puszyste muffiny z budyniem na czekoladzie


120g gorzkiej czekolady
100g masła
50g cukru
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka

Budyń 
400ml mleka


 Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej nie doprowadzając do wrzenia.
Studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Dodajemy 3 jajka i miksujemy ponownie. Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu by był gęściejszy. Stansardowe paczki budyni są na 500ml mleka my gotujemy w 400ml. Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta następnie łyżkę budyniu i ponownie zakrywając budyń łyżkę ciasta. Pieczemy w 160 stopniach ok 25 min. dekorujemy wedle uznania. Smacznego!