sobota, 30 marca 2013

Babka pomarańczami pachnąca

Miałam nie piec niczego na święta  ale gdy mi dziś teściowa powiedziała że ma chęć na babkę a brak jej i czasu i chęci postanowiłam zrobić coś w tym kierunku. Oto i efekt...

Składniki:
Szklanka mąki tortowej
Szklanka mąki ziemniaczanej
200 g margaryny 
3/4 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat pomarańczowy bądź 1/3 szklanki soku z pomarańczy
Skórka pomarańczowa

Wykonanie:
Miękka margarynę ucieramy z cukrem.  Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny dodajemy żółtka i miksujemy, dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy ponownie. Wsypujemy skówrke pomaranczy o\i dodajemy sok z  pomarańczy. Z białek ubijamy pianę która łączymy z ciastem za pomocą lyżki. Pieczemy ok 50 min. By sprawdzić czy ciasto jest gotowe nakłuwamy patyczkiem i sprawdzamy czy jest suchy.  Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika ale w formie zostawiamy jeszcze na ok 10 min. Po wyjęciu z formy dekorujemy wedle upodobań. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz