Kto powiedział że dzień postny musi być nie smaczny? Dziś serwuje obiecana Marcie kiszkę ziemniaczaną. Jest to mój pierwszy raz z tym daniem. Przepis jest z sprawdzonych źródeł czyli mojej mamy i babci. Życzę smacznego!
Składniki:
Ziemniaki
1 jajko
Majeranek
Cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki kaszy mannej
Jelita naturalne
Smalec
Wykonanie:
Jelita wyczyścić i wymoczyć. Ziemniaki zetrzeć. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo , kasze manną , sól, pieprz, majeranek i cebule. Całość dokładnie mieszamy. Ja przed pieczeniem i babki i kiszki smażę jednego placka i sprawdzam czy nie brakuje jakiś przypraw. Jelita napełniamy dość luźno masą ziemniaczaną i układamy na blaszce.
Uwielbiam kiszkę tylko jakoś zawsze mi pęka:/
OdpowiedzUsuńTrzeba rzadziej nadziać bo ona rośnie i na kuć szpileczka by powietrze uciekło :)
UsuńNo niby zawsze tak robię ale i tak gdzieś pęknie:/
Usuń