piątek, 29 marca 2013

Podudzie nadziane śliwką w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak...hmm coś co lubię najbardziej:) Zapraszam na mój dzisiejszy słodko kwaśny eksperyment:) 

Składniki:
Podudzie z kurczaka
Suszone śliwki
Wykałaczki

Marynata:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
4 łyżki octu winnego ( można dać spirytusowy)
8 łyżek magii
200g przecieru pomidorowego(słoiczek)


Wykonanie:
Podudzie myjemy i wykrajamy ostrym nożykiem kość. Uwaga na chrząstki, ich tez należy się pozbyć. Jeśli chcemy możemy także usunąć skórkę. Ja zostawiłam.Tak wydrylowane kurczaczki nadziewamy  śliwką i spinamy wykałaczkę. Z składników po wyżej robimy marynatę i zalewamy nia kurczaki. Odstawiamy  na ok 2 godz. Pieczemy i jemy:) Smacznego!


P.S By kurczaczek był soczysty pieczemy go w temp ok 150-160 stopni bez termoobiegu. Jeśli chcemy mieć efekt bardziej chrupki proponuje zwiększyć temperaturę i włączyć zapiekanie na 10 min przed końcem pieczenia. :)

1 komentarz:

  1. Podudzia palce lizać ;)Nie mogłam przestać jeść ;)Zostało po nich już tylko wspomnienie ;)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń