poniedziałek, 12 maja 2014

Strogonoff z piersi kurczaka

Ten przepis krąży po moich znajomych już jakiś czas, w sumie nawet nie pamiętam kto go wprowadził w nasze kręgi. No nic ważne że jest szybki i pyszny! Dzielę się z Wami ;)



Składniki:
Pierś z kurczaka
Pieczarki
Papryka
Cebula
Ogórki konserwowe
2  łyżki mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyzki gęstej śmietany
Sól, pieprz, chilli i słodka papryka


Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plastry  podsmażamy na odrobinie masła( nie zciemnieją). Paprykę kroimy w paseczki a cebulę w kostkę i również podsmażamy na patelni. Wrzucamy to wszystko do garnka i zalewamy wodą. Przyprawiam i gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. W miseczce mieszamy śmietanę, przecier i mąkę. Dodajemy odrobine wywaru z garnka i mieszamy by nie powstały grudki. Całość wlewamy do garnka. Srawdzamy czy nie trzeba ponownie dorawić. Podajemy z chlebem lub grzankami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz