czwartek, 12 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na sernik podpatrzyłam Tu. Wyszedł super. Mało roboty i ciężko go zepsuć:)


Składniki:
1kg serka twarogowego waniliowego do serników
 ja kupiłam ten z biedronki i dodałam cukier puder i cukier waniliowy
3 żółtka
6 łyżeczek żelatyny
1/4 szkl cukru pudru(więcej jeśli kupicie ten serek naturalny  a nie waniliowy)
2 łyżki masła
1 galaretka truskawkowa
truskawki

Wykonanie:
Zółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy masło i ponownie ubijemy. Żelatyne rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku pilnując by dobrze się rozpuściła. Do masy z żółtek dodajemy serek i chwile mieszamy. Powoli wlewamy żelatyne i mieszamy aż wszystko się połączy. Masę wylewamy do tortownicy bądź blaszki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. 1/3 truskawek wciskamy w masę i odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę przyżądzamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć układmy resztę truskawek na masie sernikowej i zalewamy całość galaretką. Ostawiamy do lodówki na pare godz. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz