niedziela, 8 lutego 2015

Polędwiczka z żurawiną w sosie śmietanowym

Polędwiczka wieprzowa
Sól, pieprz, czerwona papryka
Tymianek, żurawina
Ser  żółty, 2 ząbki czosnku
Śmietana 30%


Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w wzdłuż  w dwóch miejscach ale nie do końca. Zaplatamy warkocz i spinamy na końcu wykałaczką. Z przypraw robimy mieszankę i nacieramy mięso.  Między splot wkładamy żurawinę. Obsmażamy na złoto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 min. Po tym czasie zalewamy śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy 15-25 min( zależy od wielkości polędwiczki) pod folią aluminiową.  Wyjmujemy i dajemy mięsku ok 3-5 min na odpoczynek. Smacznego!




Przepis podpatrzony tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz