sobota, 21 lutego 2015

Bułki pszenne






Składniki:
500 g mąki pszennej 
250 ml  ciepłego mleka
1,5 łyżeczki soli
20 g masła
15 g świeżych drożdży lub pół paczki (ok 4 g) suchych
łyżeczka cukru
ok 50 ml  ciepłej wody
1 jajko


Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami ( ze świeżych robimy rozczyn z cukrem i odrobiną mleka). Dodajemy miękkie masło i roztrzepane jajko. Wlewamy mleko i wyrabiamy. Dodajemy stopniowo wody. W oryginalnym przepisie była to ilość 175 ml, ja zużyłam ok 50
ml.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz. Po tym czasie formujemy bułki obsypujemy mąką i układamy na blaszce wyłożonej papierem wy sporych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min. Pieczemy  ok 15 min w 180 stopniach.



Przepis pochodzący z kliknij .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz