sobota, 30 września 2017

Kartacze kałduny podlaskie smaki


Składniki:

 Ziemniaki
Mięso mielone z łopatki lub szynki i boczku (tłuściejsze)
Sól ,pieprz, majranek

Zasmażka:
Cebulka i boczek lub słoninka

Wykonanie:
 Do wykonania ciasta bedziemy potrzebować obranych i startych na drobnej tarce ziemniaków (elektrycznej przystawce do maszynek lub specjalnej maszynie do tarcia ziemniaków) oraz ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków- mały  litrowy garnuszek.
 Starte ziemniaki wyciskamy z wody przez  pieluchę tetrową lub pończochę. Wyciśnięte ziemniaki, solimy i łączymy z tymi gotowanymi. Można również dodać skrobię która ustała się w misce z wodą z odciśniętych ziemniaków. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kluskę na wielkość dłoni i ją rozgniatamy. Wykładamy na nią porcje mięsa i formujęmy kluski. Tak powstałe kartacze wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem majeranku i gotujemy na średnim ogniu ok 40 min. Podajemy z zasmażką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz