piątek, 7 czerwca 2013

Pulpeciki z jelonka

Zostałam obdarowana mięskiem mielonym z jelonka.Postanowiłam spróbować po raz drugi swoich sił w dziczyźnie. Pulpeciki wyszły super ale za pewne to walory tego mięska. Zapraszam.

Składniki:
mielona jelenina
cebulka
sól, pieprz
owoce jałowca
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
liść laurowy i ziele angielskie

Wykonanie:
Mieloną jeleninę doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy tarkowaną cebulkę ( na tarce do ziemniaków). Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sporą ilość ziela, liścia i jałowca. Formujemy pulpeciki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu.Gdy Pulpeciki już się ugotują, na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę ciągle mieszając. Do podrumienionej masy wlewamy chochlą sos z pulpecików( po każdej chochli mieszamy i dolewamy tyle sosu by uzyskać pożądaną gęstość. i mieszamy do zgęstnienia.Można zrobić odwrotnie że do garnuszka z pulpecikami wlewamy zapaloną mąkę ale potem przy podgrzaniu może się przypalać. Pulpeciki wykladamy na talerze i polewamy sosem. Polecam z ziemniaczkami z wody i mizerią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz