wtorek, 4 czerwca 2013

Tarta z wędzonym kurczakiem papryką i pieczarkami

W weekend nareszcie nabyłam formę do tarty więc dziś postanowiłam ją wypróbować. Jest to mój debiut w tego rodzaju potrawie więc byłam pełna nadziei i oczekiwań że będzie pysznie. Nadzieje zostały spełnione:) Zapraszam!

Ciasto:
1,5 szkl mąki
120 g margaryny lub masła
szczypta soli
szczypta cukru
odrobina wody

Zimne masło siekamy z mąką, solą i cukrem. Gdy powstanie kruszonka dolewamy trochę wody i zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 min do lodówki. Następnie wałkujemy i wykładamy formę. Ciasto albo nakuwamy widelcem lub wykladamy papierem i zasypujemy fasola lub grochem by nie urosło. Zapiekamy w 200 stopniach uważając by się za bardzo nie przyrumieniło.

Farsz:
3 podudzia wędzone z kurczaka
papryka
pieczarki
czerwona cebula

Kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni. Cebulkę kroimy w piórka.

Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5szkl mleka
 gałka muszkatołowa
ser żółty
2 żółtka
sól pieprz

Roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę. Zalewamy mlekiem i mieszamy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem. Dodajemy tarty ser. Gdy masa trochę przestygnie dodajemy żółtka.

Podpieczoną tarte wykładamy farszem i zalewamy sosem. Pieczemy ok 25 min do zarumienienia wierzchu. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz