niedziela, 28 września 2014

Śledzie po kaszubsku

Ostatnie tygodnie ciązy i ostatnie zachcianki :) Naszło mnie na śledzie...dziś wydanie kaszubskie.

Składniki:
Płaty śledziowe solone(matijas)
Cebula
Suszone śliwki
Rodzynki
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól, pieprz
Olej
Słodka papryka
Przecier pomidorowy
Ocet winny
Majeranek
Cukier

Wykonanie:
Płaty śledziowe namaczamy w wodzie i co jakiś czas zlewamy i wymieniamy wodę do uzyskania odpowiednieg smaku śledzi. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na oleju. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Do cebuli dodajemy majeranek, liść laurowy, ziele(można je rozetrzeć w moździeżu), pokrojone drobno śliwki i zaparzone wcześniej rodznki. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy cebula będzie juz miękka dodajemy przecier i ocet winy w proporcji 2:1 czyli np 4 łyzki przecieru dwie łyżki octu. Słodzimy do smaku. Całość studzimy, następnie przekładamy płaty śledziowe pokrojone w kawałki lub zawijamy farsz w całe płaty jak rolmopsy. Odstawiamy na parę godzin by śledzie przeszły smakami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz