czwartek, 2 października 2014

Torcik-bułeczki twarożkowe z mięsem mielonym

Przepis znalazłam tu ale proporcję przerobiłam pod swoje upodobania. Fajna alternatywa dla calzone, troszkę delikatniejsze ciasto i smaczny farsz. Polecam spróbować. Z sosem bez lub jak proponują  na stronie z czerwonym barszczem.
Składniki:
ciasto:250g (kostka) twarogu
10 łyżek mleka
10 łyżek oleju
sól
ok 2,5 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

farsz:
mięso mielone
pietruszka
cebula
czosnek
koncentrat pomidorowy
tarty ser
sól i pieprz
1 jajko (oddzielić żółtko)


Wykonanie:
Mięso solimy solą i pieprzem i smażymy. Cebule pietruszkę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do  wystudzonego mięsa, Dodajemy także białko i przecier, wrzucamy tarty ser. Mieszamy.
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na prostokąt o bokach 50x25. Na ciasto wykłądamy równomiernie farsz i zwijamy od dłuższego boku. Kroimy na 10 części które układamy w wysmarowanej olejem tortownicy( u mnie naczynie żaroodporne dlatego nie ma łądnego kształtu torcika)Spłaszczamy troszkę i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok 35-45 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz