120g gorzkiej czekolady
100g masła
50g cukru
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Budyń
400ml mleka
Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej nie doprowadzając do wrzenia.
Studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Dodajemy 3 jajka i miksujemy ponownie. Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu by był gęściejszy. Stansardowe paczki budyni są na 500ml mleka my gotujemy w 400ml. Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta następnie łyżkę budyniu i ponownie zakrywając budyń łyżkę ciasta. Pieczemy w 160 stopniach ok 25 min. dekorujemy wedle uznania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz