wtorek, 29 września 2015

Strucla z twarogiem pamarańczami pachnąca.


Składniki nadzienie:

Kostka twarogu 250g u mnie półtłusty
Otarta skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy
1 żółtko
50g masła
cukier do smaku ok 3-4 łyżki

Ciasto:
ok 2.5 szkl mąki pszennej
ok 4 g suchych drożdży (mała łyżeczka)
cukier waniliowy lub laska wanili
1 jajko
8 łyżek cukru
1/4 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki letniego mleka

Z mąki,drożdży, cukru, esencji waniliowej, jajka i mleka zagniatamy ciasto. Partiami wgniatamy w ciasto roztopione masło. Wyrabiamy aż ciasto pochłonie całe masło. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości. 
Masło ucieramy z cukrem i partiami wcieramy twarożek. Dodajemy skórke z pomarańcza. Mieszamy.

Po wyrośnięciu ciasta wałkujemy je na cienki prostokątny placek. Na całości rozprowadzamy twarożek. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon przekrajamy w połowie długości na dwie części. (dopsowujemy do długości formy). Każdą część przekrajamy w zdłużna pół zostawiając z jednego końca kawałek nieprzecięty. Przeplatamy naprzemiennie układająć przeciętym bokiem ku górze. wkładamy do formy wyłozonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia  na ok pół godz. Piec w 180 stopniach  ok 30 min. Studzić na kratce. Na koniec można opruszyć cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz