wtorek, 3 listopada 2015

Placek drożdżowy z malinami bez zagniatania


Składniki:
100g (kostka) drożdży
3/4szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
1 szklanka oleju
3/4szklanki ciepłego mleka
4,5 szklanki mąki
szczypta soli
+ dowolne lekkie owoce
Kruszonka 
50g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru



Wykonanie:
W szerokiej misce układamy rónomierne warstwy składników w kolejności jak w spisie składników: drożdże (pokrusz)-cukier-jajka-olej-mleko-mąka-sól. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość wymieszać na jednolitą masę. Wyleć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w kwardratowej np26x26 będzie wyższa) Moja była pieczona w standardowej. Ułożyć owoce, obsypać kruszonką. Piec w 180 stopniach ok 35-40 min.  Studzić na kratce po czym mozna opruszyć cukrem pudrem. Smacznego!



Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz