piątek, 8 sierpnia 2014

Kruche ciasto z czarną porzeczką-pleśniak


Składniki:
250g masła lub margaryny
2,5-3 szkl mąki
4jajka
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Dżem pożeczkowy lub z 0,5kg porzeczek(inne owoce)

Wykonanie:
Masło kroimy na drobne kawałki, Dodajemy 3/4szklanki cukru, cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i wyrabimy kruszonkę. 2/3 kruszonki wykładamy do kwadratowej blaszki i palcami ugniatam na spod.Wstawiamy na 15 min do lodówki. Z białek ubijamy pianę dodając na koniec pozostały cukier. Na schłodzone ciasto wykładamy owoce,następnie ubitą pianę i całość posypujemy pozostawioną wcześniej kruszonką. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach a najlepiej do suchego patyczka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz