czwartek, 23 października 2014

Szybka zupa (krem) cebulowa wydanie drugie

Dziś szybsza i mniej pracochłonna zupa cebulowa bez zawartości promili:) Zapraszam:)

Składniki:
Cebula-mogą być różne rodzaje
Bulion warzywny lub rosół ( szybsza wersja kostki rosołowe+woda)
Czosnek
Ser żółty
Chleb na grzanki
Masło do smażenia
Sól, pieprz,tymianek lub zioła prowansalskie
Gęsta śmietana(ok 2łyżek)
By zupa była bardziej kremowa można dodać ziemniaki np pozostałe z obiadu

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maślę. Pod koniec dodajemy ząbek dwa posiekanego czosnku.Zagotowujemy bulion i wrzucamy uduszoną cebulę. Chwilę gotujemy. (do rzucamy gotowane ziemniaki-opcjonalnie). Przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Chleb kroimy w kostkę i smażymy na chrupko na patelni z małą ilością oliwy. Solimy i doprawiamy ziołami. Tarkujemy ser. Gorący krem cebulowy wlewamy do miseczek posypujemy tartym serem i układamy grzanki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz