piątek, 29 marca 2013

Kiszka ziemniaczana

Kto powiedział że dzień postny musi być nie smaczny? Dziś serwuje obiecana Marcie kiszkę ziemniaczaną. Jest to mój pierwszy raz z tym daniem. Przepis jest z sprawdzonych źródeł czyli mojej mamy i babci. Życzę smacznego!

Składniki:
Ziemniaki
1 jajko
Majeranek
Cebula
Sól 
Pieprz
2 łyżki kaszy mannej
Jelita naturalne
Smalec

Wykonanie:
Jelita wyczyścić i wymoczyć. Ziemniaki zetrzeć. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo , kasze manną , sól, pieprz, majeranek i cebule. Całość dokładnie mieszamy. Ja przed pieczeniem i babki i kiszki smażę jednego placka i sprawdzam czy nie brakuje jakiś przypraw. Jelita napełniamy dość luźno masą ziemniaczaną i układamy na blaszce. 









Po między kiszkę kładziemy sporo smalcu by kiszka w trakcie pieczenia sie nie przypaliła. Flak nakuwamy  dość gęsto szpileczką by powietrze miało gdzie uchodzić a kiszka nie popękała. Pieczemy ok godziny. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kiszkę tylko jakoś zawsze mi pęka:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba rzadziej nadziać bo ona rośnie i na kuć szpileczka by powietrze uciekło :)

      Usuń
    2. No niby zawsze tak robię ale i tak gdzieś pęknie:/

      Usuń