poniedziałek, 25 marca 2013

Złota goloneczka:)

 A to ze wspomnień kulinarnych sprzed półtora roku. Kolacja mojego męża :D

Składniki: 
Golonka
Sól
Pieprz
Kminek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Piwo jasne mocne

Wykonanie:
 Golonkę myjemy i opalamy nad ogniem by usunać włosiska. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do momentu aż mięsko będzie lekko miękkie. Obgotowane mięsko nacinamy w krateczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i podlewamy piwem. Dusimy do porządanej miękkości mięsa od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Gdy mięsko dojdzie  wyjmujemy goloneczkę i obsypujemy ją kminkiem i pieprze, zapiekamy na złoty kolor w piekarniku ok 20-30 min.  Smacznego!

Mała podpowiedź: Gdy goloneczka jest pokaźnych rozmiarów możemy przed gotowanie przekroić ją na pół i usunąć kość. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz