piątek, 18 października 2013

Pieczone żeberka w pysznej marynacie

Danie przerosło moje oczekiwania:) Pyszne pieczone żeberka w niesamowitej aromatycznej marynacie. Zapraszam do spróbowania! Przepis pochodzi z strony Kwestia Smaku.

Składniki:
 1 pasek żeberek 
Sól i pieprz  świeżo mielony

Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka utartego imbiru
szczypta goździków (najlepiej mielonych)
Wykonanie:
Przygotować marynatę. Żeberka pokroić w paski po jednej kos
tce na sztukę. Umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie żeberka opruszyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu pojedynczą warstwę i piec 1 godz w 180 stopniach  często odwracając mięsko i polewając  utworzonym sosem. Po godz przykryć folią aluminiową ( błyszczącą stroną  do wewnątrz). Piec do momentu gdy mięsko będzie odchodzić od kości. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz