środa, 9 października 2013

Zupa kartaczowa

Nie wiedziałam jak nazwać te danie ale smakuje i robi się bardzo podobnie jak kartacze wiec niech będzie zupa kartaczowa. Coś dla miłośników kartaczy, kałdunów czy cepelinów. Polecam. Przepis mam od mojej mamusi.

Składniki:
Ziemniaki
Mięso mielone
Cebula
Majeranek
Jajko
Sól
Pieprz
Woda

Wykonanie:
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i trzemy tak jak na placki ziemniaczane. Masę ziemniaczaną przeciskamy przez ścierkę, pieluchę czy rajstopę ( do miski) ale nie tak mocno jak na kartacze. Masa powinna być trochę wilgotna i miękka. Gdy woda z odciskania się ustoi powoli ją zlewamy i dodajemy do masy ziemniaczanej pozostał na dnie krochmal.  Do masy dodajemy sól i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki i wrzucamy na wrzątek, po czym takie same kuleczki formujemy z masy ziemniaczanej i także wrzucamy do wrzątku.Dodajemy majeranek. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do garnka. Gotujemy ok 30-40 min często mieszając. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz