niedziela, 20 października 2013

Tarta wiśniowo-kokosowa


Składniki:
Tarta:
150 g mąki tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kakao

Masa:
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki  śmietany 30%
100 g wiórek kokosowych
Wiśnie z słoika.
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i kakao, zimne masło wkroić małymi kostkami do mąki  i dodać jako. Zagnieść szybko  ciasto i włożyć na 30 min do zamrażalnika. Rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. po nakłuwać wykałaczką i wyłożyć folią aluminiową. Wsypać groch by ciasto nie urosło. Zapiec 10 min w 200 stopniach, następnie zdjąć folię z grochem i zapiec jeszcze ok 5 min.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ubić. Dodać wiórki i wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć masę kokosową. Jeśli mamy gęste wiśnie ze słoika po prostu położyć na wierzch wisienki jeśli są za rzadkie podsmażyć na patelni do pożądanej gęstości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz