piątek, 22 listopada 2013

Ciasto czekoladowe z bananami i masą mascarpone

Miało być same ciasto czekoladowe ale naszło mnie na masę na bazie mascarpone. Wyszło z tego a la kopiec kreta choć ciasto czekoladowe jest bez porównania lepsze od tego z kupnej mieszanki. Same ciasto czekoladowe pyszne i lekkie świetnie nadaje się do kawusi:) Polecam!

Składniki:

3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki kakao
aromat śmietankowy lub rumowy
2/3 szklanki oleju
2 szklanki zimnej wody
1 łyżka stołowa octu winego

Wykonanie:
Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy na gładką masę. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 min.

Masa mascarpone:

Śmietana 30-36% 
250 g mascarpone
Sok z cytryny
Cukier puder

Ubijamy ok 2/3 szklanki śmietany i dodajemy serek. Słodzimy i wlewamy sok z połowy cytryny. Mieszamy. 

Ciasto czekoladowe przełożyłam bananami namoczonymi w soku z cytryny by nie z czarniały oraz masą macarpone. Całość posypałam cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz