piątek, 22 listopada 2013

Sałatka brokułowa

Tą sałatkę jadamy często u mojego szwagra na różnych imprezach. Dziś serwują ją na swoim stole. Przepis pochodzi od mojej przyszłej szwagierki Uli. Zapraszam do wypróbowania ;)

Składniki:

Brokuł
Papryka
Kukurydza
Ser feta
Jogurt naturalny
Majonez
Czosnek
Sól i pieprz
Pestki słonecznika (opcjonalnie)

Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na chwilę do wrzątku. Ugotowany al dente brokuł opłukujemy zimną wodą. Paprykę i ser feta kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos z jogurtu i majonezu proporcje dowolne. Dodajemy przeciśnięty przez ;praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Najlepiej w kwadratowym naczyniu (sałatka warstwowa) układamy warstwow: paprykę, fetę, kukurydzę i brokuł. Ja po warstwie fety polałam trochę sosem. Na koniec zalewamy sosem i obsypujemy z prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz