środa, 6 listopada 2013

Golonka w kapuście zapiekana

Kolejne danie do zimnego piwka ;)  Mięciutka soczysta goloneczka prosto z pieca! Z dedykacją dla mojego męża i naszych kolegów :)

Do wykonanie potrzebne będą:
goloneczka wieprzowa
kapusta kiszona (u mnie wyrób mojej maminki)
szklanka ciemnego piwa
kminek
cebula
czosnek sól
przyprawy: pieprz, czerwona papryka i ulubione  bądź gotowa mieszanka
u mnie przyprawa do żeberek po staropolsku

Wykonanie:
Golonki jeśli to potrzebne opalamy. Robimy solankę z wody, soli, czosnku, liścia laurowego i majeranku. Wkładamy goloneczkę do solanki na ok 12 godz.
Następnie kroimy cebulę w piórka i mieszamy z kiszoną kapustą którą doprawiamy kminkiem.
Nacieramy goloneczki przyprawami. Do rękawa do pieczenia wkładamy połowę kiszonej kapusty, goloneczki i dokładamy drugą porcję kapusty. Zawiązujemy rękaw i nakłuwamy wykałaczką. Pieczemy ok 90 min w 190 stopniach. Następnie rozcinamy rękaw i polewamy golonki piwem. Zapiekamy jeszcze ok 20 min do pożądanej skórki. Smacznego!!!
A to dowód że wyszła naprawdę soczysta i mięciutka ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz