piątek, 2 stycznia 2015

Pieczony łosoś z oliwkami, bazylią i mozzarellą

Składniki:
łosoś
czarne oliwki
świeża bazylia
mozzarella
sól,pieprz świeżo mielony
chili w proszku
sok z cytryny


(biały nalot to ścięte białko z ryby jakby ktoś pytał :) )

Wykonanie:
Porcjujemy filet z łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy i pieprzymy. Siekamy bazylię i układamy na filecie lub ukladamy warstwę z listków. Oliwki kroimy i układamy na bazyli. Posypujemy mozarellą. Przyprawiamy lekko chili i zawijam w folię aluminiową ( lekko by ser nie przykleił sie po roztpieniu  do folii  lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok 8-15 min ( czas zależny oczywiście od grubości łososia). Podjemy z zieloną sałatką lub ziołowymi bagietkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz