piątek, 2 stycznia 2015

Tarta z pieczarkami, boczkiem i bazylią



 Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Pół kostki masła/margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka soli
1 jajko

Farsz:
Pieczarki
Bazylia (u mnie świeża posiekana)
1 ząbek czosnku
Cienkie plastry wędzonego boczku
Sól, pieprz

Sos:
1 jajko i jedne żółtko
250 g serka mascarpone/ricotta ( małe opakowanie)
pół szklanki śmietany 30% 

Wykonanie:
Na blat wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy po krojonę w drobną kostkę masło i siekamy nożem (lub rozcieramy w rękach) do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy na min 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy formę do tarty ciastem ,nakłuwamy je widelcem i przykrywamy folią aluminiową, na którą wysypujemy groch lub ryż i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok 15 min. Po tym czasie zabieramy folię z obciażeniem i pieczemy kolejne 15 min- do lekkiego zarumienienia.Studzimy-ważne! Wystudzone ciasto nie będzie tak chłonąć  sosu. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Jajka,mascarpone i śmietanę mieszamy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Siekamy bazylię. Na ciasto wykładamy pieczarki i zalewamy sosem serowym. Posypujemy bazylią a na wierzch wykładamy plastry boczku lekko wciskając w sos. Zapiekamy w 190 stopniach ok 30 min. Chwilę studzimy i zajadamy :) Smacznego! 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz