niedziela, 4 stycznia 2015

Pyzy-kluski z mięsem mielonym

Kluski,pyzy czy jak kto je tam nazywa. Jest wiele przepisów i proporcji. Ja znam taki przepis z jakiego robią moja mama i babcia. Oto i on. Wersja ze smażonym mięsem mielonym a nie gotowanym jest szybsza a równie smaczna ;) Spróbujcie, oceńcie.


Składniki:
Gotowane ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Sól
Jajko

Mięso mielone
Cebulka
Czosnek
Sól i pieprz

Wykonanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dzielimy  w misce na 4 części. Wyjmujemy 1/4 i rozkładamy na pozostałych 3/4. W powstałą lukę wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Solimy i wbijamy jajko. wyrabiamy ciasto. Bierzemy porcję ciasta rozgniatamy w dłoniach na placek, na środek wykładamy łyżkę mięsa i zaklejamy formując kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 3 min od wypłynięcia. Podajemy z zasmażką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz