wtorek, 9 lipca 2013

Pasztet domowy

Dziś naszła mnie ochota na pasztet a że te kupne po przeczytaniu składu przyprawiają mnie o mdłości postanowiłam upiec taki jak robiła moja mama. Oto przepis:)




Składniki:
mięso wieprzowe (nadaje się każde szynka, karkówka łopatka, ale trzeba dodać albo boczku albo słoninki by nie było za chude)
płucka wieprzowe
wątróbka wieprzowa
marchew
cebula
2 jaja
sól, pieprz, majeranek,

Mięso z podrobami w ilościach 2:1
Wykonanie:

Mięska obgotowujemy po 10 min każde czyli podroby oddzielnie mięsko oddzielnie.
Mielimy w maszynce do mielenia mięsa na normalnych drobnych oczkach. Marchew i cebulę także przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka i przyprawy. Wyrabiamy masę i wykładamy do blaszki pieczemy do uzyskania przypieczonego wierzchu ok 1-1,5 h w 180 stopniach bez termoobiegu. Kroimy po wystygnięciu gdyż  ciepły będzie jeszcze luźny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz