Wymyślone dziś danie smaczne lecz nie zbyt lekkie bym powiedziała hehe. Coś dla Panów do piwka i dla smakoszy boczusia. Potrawa na pewno nie dla tych którzy liczą kalorie:) Nieodpowiednie także dla osób takich jak ja czyli z problemami wątrobowymi (choć dwie magiczne pigułki i można zasiadać :P ).
Mimo to polecam raz na jakiś czas można zaszaleć i z kaloriami :P
Składniki:
Kawałek boczku
czosnek
majeranek
sól peklowa
koperek
1 piwko
nitka do związania bądź siatka do wędzenia
Wykonanie:
Boczek nacieramy od wewnątrz zgniecionym czosnkiem majerankiem solą i koperkiem. Skórę nacinamy w kratkę i nacieramy majerankiem.Zawijamy i wiążemy boczek w roladkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy szklanką piwa. Pieczemy ok 1 godz pod przykryciem w tem 180 stopni. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze z 30-40 min w zależności od grubości boczku. Miedzy czasie polewamy piwkiem. Pyszne z zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz