poniedziałek, 27 maja 2013

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną.

Nowy przepis nowy smak:) Pierożki bardzo aromatyczne i pyszne! Można mrozić i kosztować kiedy tylko najdzie ochota :) Przepis podpatrzony od anaoogorek, lecz troszkę zmodyfikowany.



Składniki:
Farsz:
mięso mielone
kasza gryczana ugotowana w kostce rosołowej
posiekana natka pietruszki
czosnek
pieprz, sól

Ciasto:
mąka
sól
woda wrzątek.

+ smażona cebulka

Wykonanie:
Kaszę gotujemy z kostką rosołową. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy czosnek kaszę i posiekaną natkę pietruszki( sporą ilość) z SUROWYM mięsem.  Solimy i pieprzymy Przygotowujemy ciasto: Mąkę  solimy i zaparzamy wrzątkiem. Czekamy aż chwilę ostygną i wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując mąką. Wałkujemy ciasto i wycinamy kółeczka. Nakładamy na środek surowy farsz i zlepiamy wedle upodobania. Na zdjęciu pierwszy raz pierogi lepione maszynką. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Wyjmujemy chwilę po ponownym zagotowaniu wody. Podajemy okraszone smażoną cebulką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz