czwartek, 12 września 2013

Pieczony boczek z glazurowaną marchewką

Składniki:
boczek 
pietruszka
czosnek
kolendra
sól
pieprz świeżo mielony
marchewka
miód
masło

Wykonanie:
Pietruszkę siekamy na drobno. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Tworzymy marynatę z utartej w moździeżu kolendry i pieprzu, soli, czosnku i pietruszki. nacieramy mięso i pozostawiamy na kilka godz w lodówce.
Następnie pieczemy pod przykryciem do miękkości.

Glazurowana marchewka:
Marcheweczkę obieramy i kroimy w słupki albo w talarki. Obgotowujemy we wrzątku ok 10 min aż marchewka będzie al dente. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i 2 łyżki miodu. Wrzucamy odcedzoną marchewkę i obsmażamy. Możemy posypać świeżym tymiankiem bądź sezamem. Ja pozostawiłam takie po prostu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz