sobota, 14 września 2013

Zupa szpinakowa

Przepis podpatrzony z programu ,,Pyszne 25". Zupka bardzo smaczna gościom również smakowała:)

Składniki:
Szpinak mrożony a najlepiej świeży
Ziemniaki
Czosnek
Cebula
Rozmaryn
Śmietana
Bulion warzywny lub kostka warzywna i woda.

Wykonanie:
Czosnek i cebulkę obieramy i kroimy. Podsmażamy na oliwie dodając świeżego rozmarynu. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebulki i czosnku. Wrzucamy wcześniej umyty szpinak i mieszamy aż zmniejszy swoją objętość. Jeśli mamy mrożony szpinak wrzucamy go do odrobiny bulionu i gotujemy przez chwilę od przykryciem. Dolewamy bulionu i gotujemy do miękkości ziemniaków. Całość miksujemy na krem. Wlewamy do miseczek i dokładamy po łyżce śmietany. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Jakoś taka zupa do mnie nie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he Uwierz mi smak był naprawdę dobry choć sama za szpinakiem nie przepadam:) Do szpinaku nie każdy jednak da się przekonać. Dla jednych to pychotka a dla drugich trawa:)

      Usuń