Wczoraj weszłam na stronkę Kingi Paruzel finalistki Master Chefa. Moim oczom ukazał się smakowicie wyglądający deser. Postanowiłam sprawdzić czy równie apetycznie smakuje jak wygląda. Zachwyciłam się!
Składniki ciasto:
100 g mąki
100 g cukru
100 g masła
2 białka
Wykonanie: Masło roztapiamy. Resztę składników mieszamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 20 min. Po czym na papierze do pieczenia wykładamy łyżką po 2 łyżki ciasta i formujemy takie małe placuszki. Pieczemy 6-7 min do zarumienienia brzegów w 220 stopniach. Po upieczeniu podważamy łopatką i gorące na odwróconej szklance i lekko dociskamy brzegi. Studzimy na szklankach.
Masa:
Serek mascarpone 250 g
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny i jej skórka
1/2 szklanki śmietany 30-36%
Śmietanę ubijamy. Dodajemy resztę składników i ubijamy przez chwilę. Wykładamy do koszyczków i dekorujemy ulubionymi owocami. U mnie gruszki, nektarynki, kilka malin. Smacznego!
O jacie ale smakołyki!
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo tak jak cały Twój blog:) dziękuję za skorzystanie z przepisu to dla mnie ogromne wyróżnienie :*
OdpowiedzUsuń