Mój pierwszy i podkreślam bardzo smaczny pierwszy raz z flaczkami. W domu rodzinnym zawsze robił je mój tata i od niego też podkradłam przepis:) Zapraszam!
Składniki:
Flaki wołowe parzone lub mrożone
Kości wieprzowe z mięsem lub porcje rosołowe
seler, marchew, pietruszka
majeranek, sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Flaki wrzucamy na durszlak i płukamy. Zalewamy wodą i zagotowyjemy. Przerzucamy na durszlak i ponownie płuczemy. Powtarzamy tak 3 razy. Kości karkowe z mięsem zagotoujemy. Gdy powstanie szum albo go umiejętnie zbieramy albo wylewamy wodę a kości płuczemy i ponownie zagotowyjemy. Gdy kości będą ugotowane wyjmujemy je a powstały rosół cedzimy przez drobne sitko bądź gazę. Do rosołu wrzucamy flaki, pokrojone drobno warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości flakówna wolnym ogniu. Z kości obieramy mięso i dorzucamy do garnka z flaczkami. Podajemy z świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz