niedziela, 29 grudnia 2013

Sałatka z wędzonym łososiem

Przepis na taą warstwową sałatkę dostałam przed świętami od wirtualnej znajomej i wykorzystałam na święta. Ponownie zagościła na naszym stole wczoraj. Orginalny przepis podrasowałam dodając kiszonego ogórka co moim zdaniem wzbogaciło smak i nadało wyrazu. Zapraszam do spróbowania!

Składniki:
100g wędzonego łososia
5 jajek gotowanych na twardo
4 ugotowane marchewki
szczypior i natka pietruszki (dużo)
1 cebula
sok z połowy cytryny
majonez
pieprz 
+ kiszony ogórek




Wykonanie:

Łososia drobno kroimy i układamy na  dnie naczynia. Cebulkę kroimy drobno w kostkę i posypujemy łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następne warstwy stanowią tarkowane na dużych oczkach jajka, drobno siekana pietruszka ,którą pieprzymy dość obficie świerzo mielonym pieprzem. Następnie tarkujemy na dużych oczkach marchewkę. Całość smarukjemy  ok 0.5 cm warstwą majonezu i posypujemy grubą warstwą siekanego szczypiorku. Moją dadatkową warstwą stanowiłu kiszone ogórki pokrojone w kosteczkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz