wtorek, 17 grudnia 2013

Tarta z indykiem na cieście francuskim

Szybki i baaardzo smaczny obiadzik.  Moja nowa improwizacja kuchenna. Naprawdę takie smaki lubi me podniebienie ;) Zapraszam do skosztowania!

Składniki:
Mięso z indyka u mnie medaliony
Pieczarki
Czarne oliwki (opcjonalnie)
Pomidory lub pomidory w puszce ewentualnie przecier pomidorowy lub ketchup
Pietruszka
Ocet balsamiczny
Sos sojowy
Rozmaryn, bazylia, pieprz cytrynowy
Czosnek
Łyżka masła
Ser do posypania ( dziś odkryłam w Biedronce saszetki 40g tartych twardych serów ;) )

Wykonanie:
Mięso kroimy w paseczki i posypujemy rozmarynem i pieprzem cytrynowym. Polewamy odrobiną octu balsamicznego i sosu sojowego. Odstawiamy na ok 15 min do lodówki. Następnie smażymy na rozgraznej patelni. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle do odparowania wody. Pomidory świerze sparzamy, obieramy ze  skóry wydrążamy i smażymy do momentu postania gęstej papki pomidorowej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Formę do tarty wykłądamy ciastem francuskim i lekko dociskamy do formy. Obcinamy wystające brzeki. Cisto nakłuwamy. Wykładamy pastę pomidorową  i posypujemy bazylią i rozmarynem. Wykładamy pieczarki i mięso z indyka. Posypujemy pietruszką i tartym serem. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach bez termoobiegu w 160 z termoobiegiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz