Ostatnio wzięłam się za domowe wędliny więc czas na suszoną kiełbaskę. Można ją również wędzić co też z połową uczynię jak i obgotować. Zapraszam!
Efrkt wędzenia:)
Składniki:
Mięso wieprzowe-łopatka
Mięso wołowe u mnie II wołowa
Sól
Pieprz świeżo mielony
Czosnek
Jałowiec
Majeranek
Woda
Sól peklowa (opcjonalnie)
Wykonanie:
Proporcje mięsa wieprzowego do wołowego ok 3/1. Mięso wieprzowe mielimy na sitku do kiełbas. Wołowinę na sitku z małymi oczkami. Jałowiec zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc.Przeciskamy czosnek przez praskę.Solimy i pieprzymy mięso. Dodajemy czosnek majeranek. Jałowiec odcedzamy i drobno kroimy a wodę dodajemy do mięsa. Dolewamy jeszcze trochę wody i wyrabiamy masę. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze przyprawione najlepiej usmarzyć i wystudzić kotleta. Jelita przemywamy przepuszczaj,ąc przez każde wodę Za pomocą maszynki nabijamy jelita mięsem. Do wędzenia trzeba trochę luźniej do suszenia mocniej.
Suszymy w przewiewnym miejscu ok tyg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz