wtorek, 10 grudnia 2013

Kiełbasa domowa wędzona lub suszona

Ostatnio wzięłam się za domowe wędliny więc czas na suszoną kiełbaskę. Można ją również wędzić co też  z połową uczynię jak i obgotować. Zapraszam! 
Efrkt wędzenia:) 



Składniki:
Mięso wieprzowe-łopatka
Mięso wołowe u mnie II wołowa
Sól 
Pieprz świeżo mielony
Czosnek
Jałowiec
Majeranek
Woda
Sól peklowa (opcjonalnie)


Wykonanie:
Proporcje mięsa wieprzowego do wołowego ok 3/1. Mięso wieprzowe mielimy na sitku do kiełbas. Wołowinę na sitku z małymi oczkami. Jałowiec zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc.Przeciskamy czosnek przez praskę.Solimy i pieprzymy mięso. Dodajemy czosnek majeranek. Jałowiec odcedzamy i drobno kroimy a wodę dodajemy do mięsa. Dolewamy jeszcze trochę wody i wyrabiamy masę. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze przyprawione najlepiej usmarzyć i wystudzić kotleta. Jelita przemywamy przepuszczaj,ąc przez każde wodę  Za pomocą maszynki nabijamy jelita mięsem. Do wędzenia trzeba trochę luźniej do suszenia mocniej. 
Suszymy w przewiewnym miejscu ok tyg.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz