niedziela, 8 grudnia 2013

Ruskie pierogi

Na niedzielny poranek zaplanowałam akcję pierogową. Produkcja masowa bo i na obiad  i na święta dla Naszej rodzinki jak i na obiad i święta dla naszej wspaniałej sąsiadeczki i niani Antosia. Obiadowe ruskie, świąteczne z kapustą i grzybami. Zapraszam!

Składniki:
Farsz:
Gotowane ziemniaki
Biały ser
Cebulka
Pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej 

Ciasto:
Mąka
Sól
Wrzątek

Wykonanie:
Gotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do farszu. Doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie do uzyskania puszystej masy.

Mąkę solimy i zaparzamy wrzątkiem. Czekamy aż trochę przestygnie. Wyrabiamy elastyczne ciasto Wałkujemy na pożądaną grubość i wykrawamy szklanką kółka. Na każde wykładamy łyżeczkę farszu składamy na pół i łączymy brzegi. Można pomóc sobie widelcem lub specjalnymi zlepiaczkami do pierogów. W  dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy ok 3 min od wypłynięcia. Podajemy z podsmażaną cebulką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz