niedziela, 29 grudnia 2013

Sos słodko kwaśny wekowany

Przepis jak i wykonanie przedstawionego poniżej smakołyku pochodzi od mojej mamy. A że często korzystam z jej wyrobów postanowiłam podzielić się z Wami przepisem ;)

Składniki:
3 kg cukinii
1 kg papryki
 1 kg cebuli
sól

Wszystko pokroić w kostkę, posolić i odstawić na noc.

Zalewa: 
1 i 1/4 szkl cukru 
1/4 octu
200 g koncentratu pomidorowego
 po łyżeczce: bazylii, carry, pieprzu białego, czosnku granulowanego, ostrej papryki
sól do smaku.

Warzywa odcedzić. Zalewe zagotować i dodać warzywa. Gotować ok 25 min do miękkości warzyw. Nakładać gorące do słoików. Odrazu postawić do góry na pokrywce i pozostawić so wystygnięcia. Za wekowane słoiki wstawić w chłodne miejsce typu spiżarka, piwnica. Otwierać kiedy najdzie ochota ;)

1 komentarz: