poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Gulasz węgierski

Dziś naszła mnie ochota na gulasz. Zazwyczaj robię tradycyjny ale przypomniał mi się smak gulaszu z białostockiej restauracji Tokaj i postanowiłam spróbować go odtworzyć. Zapewne tamten był z wołowiny ale z braku laku wykorzystałam łopatkę wieprzową.



Składniki:
łopatka wieprzowa
papryka
czosnek
cukinia
marchew
cebula
puszka pomidorów
pieprz
sól
 kminek
papryka słodka i ostra
majeranek 
kostka rosołowa
ziele angielskie
liść laurowy
mąka

Wykonanie:
Cebulkę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki a cukinie w kostkę. Mięso pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano. Dodać do warzyw i zalać bulionem. Dodać pokrojone pomidory i doprawić przyprawami w/w. Gotować na wolny ogniu pod przykryciem. Często mieszać by się nie przypaliło. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz