wtorek, 9 kwietnia 2013

Kruche babeczki rafaello

A to specjalny wypiek dla mojej koleżanki , która przyszła dziś do mnie z wesołą nowiną:) Sylwio dużo zdrówka Tobie i Maleństwu! ;)


Składniki:
Ciasto:
2 żółtka
2 niepełne szkl mąki
0.5 szkl cukru pudru
200g margaryny

Nadzienie:
2 budynie
0.5 l mleka
cukier puder
wiórki kokosowe 
masło ok 100g-150g

Wykonanie: Mąkę przesiać. Dodać cukier , żółtka i margarynę i posiekać. Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Budynie ugotować  w połowie mleka czyli 0.5 l dodając  4 łyżki cukru.Budyń ostudzić, następnie zmiksować z masłem na masę. Dodać wiórki i dosłodzić pudrem do smaku.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować i wyłożyć foremki. Foremki z ciastem napełnić masą budyniowo-kokosową. Babeczki poustawiać na ścisk obok siebie. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na foremki. Przejechać wałkiem by Ciasto się poodcinało. Babeczki po nakłuwać i piec do zarumienienia w 180 stopniach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz