wtorek, 30 kwietnia 2013

Zapiekanka makaronowa

Czas na makaron! Oto zapiekaneczka  która robię najczęściej ze względu na czas i prostotę wykonania. Zapraszam!


Składniki:
Makaron ulubiony- u mnie świderki
Pieczarki
Papryka
Mięsko: kiełbaska lub szynka lub boczek wędzony
Cebulka
Ser żółty-duuużo :)
Ulubione zioła- u mnie bazylia oczywiście;) tymianek
Sól, pieprz jak ktoś lubi gałka muszkatołowa 

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulkę pokrojona w kostkę szklimy na  patelni. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na suchej patelni d momentu odparowania wody. Solimy pieprzymy do smaku. Papryczkę kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości. Ja wolę troszkę krócej smażyć by była jeszcze lekko chrupka. Szynkę czy też boczek podsmażamy.  tarkujemy żółty ser. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem .Wszystkie produkty mieszamy  ze sobą i przekładamy do naczynia.Zapiekamy w piekarniku ok 30 min. 10 min przed wyjęciem możemy posypać grubszą warstwa sera. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz