niedziela, 14 kwietnia 2013

Naleśniki z pieczarkami i sosem tzaziki

Dziś w mojej kuchni dwa obiady. Z racji tego że nie lubię wątróbki sobie zaserwowałam naleśniki. 
Te danie królowało u nas za czasów studenckich i chętnie do niego wracam.


Składniki:
Pieczarki
Cebulka
Sól
Pieprz

Ciasto naleśnikowe:
jajko
mąka
mleko
sól

Sos tzaziki:
zielony ogórek
jogurt naturalny lub śmietana
czosnek
sok z cytryny 
sól

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry ja zrobiłam to przy pomocy tarki  było szybciej:). Starte pieczarki smażymy do momentu odparowania wody. Dodajemy smażoną cebulkę i doprawiamy pieprzem i solą. Farsz gotowy.

Robimy ciasto naleśnikowe z w/w składników. Powinno być nie za gęste nie za rzadkie, takie by zostawało na widełkach trzepaczki. Smażymy naleśniki.

Teraz czas na sos. Trzemy zielonego ogórka  na tarce  od marchewki wraz ze skórką. Odciskamy wodę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy jogurt, ogórka,czosnek. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. 

Farsz zawijamy w naleśniki i smażymy na złoto podajemy polane sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz